EK 2020

Alles over het EK 2020

Tijdens het EK Voetbal 2016 is het Nederlands Elftal er helaas niet bij. Bondscoach Danny Blind werkt met een deels verjongde en vernieuwde selectie richting het WK 2018 in Rusland en zal zich daarna ook gaan richten op het volgende Europese Kampioenschap, het EK 2020. Plaatsing voor het EK 2020 is een ‘must’ voor Oranje, aangezien het een bijzonder EK zal gaan worden.

ek 2020 info en speelsteden

Het copyright van deze afbeelding ligt bij de UEFA

Bijzonder omdat nog nooit eerder in de geschiedenis er zoveel gastlanden tegelijk waren; het EK voetbal zal in 2020 namelijk plaatsvinden in 13 speelsteden verspreid over 13 verschillende landen! Voor deze opzet is gekozen om het 60-jarige bestaan van de UEFA te vieren. Ook bijzonder is dat Amsterdam in 2020 één van de dertien speelsteden is.

In welke landen wordt het EK 2020 gespeeld?

Veel Europese landen hebben zich aangemeld als gastland tijdens de EK in 2020 maar alleen de volgende dertien landen zijn aangewezen voor de EK wedstrijden:

 • Azerbeidzjan
 • België,
 • Denemarken,
 • Duitsland,
 • Engeland,
 • Hongarije
 • Ierland,
 • Italië,
 • Roemenië,
 • Rusland,
 • Schotland,
 • Spanje
 • en dus ook in Nederland!
EK 2020 Amsterdam ArenA

Op het EK 2020 is de Amsterdam ArenA het toneel van drie wedstrijden – ©foto Amsterdam ArenA

Zowel Duitsland als Engeland wilden graag de finale organiseren. Deze strijd is gewonnen door de Engelsen. De finale van EK 2020 zal gespeeld worden in Londen in het prachtige Wembley Stadion.

In welke stadions wordt er gespeeld?

Azerbeidzjan, Bakoe: In Azerbeidzjan worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Olympisch Stadion in de stad Bakoe waar 68.700 mensen in passen.

België, Brussel: In België worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Eurostadion in Brussel waar 60.250 mensen in gaan passen. het stadion moet nog gebouwd worden, de bouw begint in 2016.

Denemarken, Kopenhagen: In Denemarken worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Parken Stadion in Kopenhagen waar 38.065 mensen in passen.

Duitsland,München: In Duitsland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Allianz Arena in München waar straks na de verbouwing 75.000 mensen in passen.

Engeland, Londen: In Engeland vinden zowel de twee halve finales als de finale van Euro 2020 plaats. In Webley Stadium passen 90.000 mensen.

wembley finale ek 2020

In het Wembley stadion in Londen worden de halve finales en de finale van het EK 2020 gespeeld.

Hongarije, Boedapest: In Hongarije worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Ferenc Puskásstadion in Boedapest. Nu kunnen daar 56.000 toeschouwers in maar mogelijk wordt dit vergroot tot 65.000.

Ierland, Dublin: In Ierland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Aviva Stadion in Dublin. Hier passen 51.700 mensen in.

Italië, Rome: In Italië worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Olympisch Stadion in Rome. De wedstrijden kunnen bijgewoond worden door 72.698 bezoekers.

Nederland, Amsterdam: In Nederland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Amsterdam Arena waar nu nog 53.052 bezoekers in passen maar die zo wordt uitgebouwd dat er straks 55.000 tot 56.000 mensen in passen.

Roemenië, Boekarest: In Roemenië worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Arena Națională in Boekarest waar 55.600 mensen in passen.

Rusland,Sint-Petersburg: In Rusland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één kwartfinale. Deze wedstrijden vinden plaats in het Nieuwe Zenit stadion in Sint-Petersburg waar 69.500 mensen in passen.

Schotland, Glasgow: In Schotland worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in de Hampden Park in Glasgow dat plaats heeft voor 52.063 toeschouwers.

Spanje, Bilbao: In Spanje worden drie groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. Deze wedstrijden vinden plaats in het San Mamés stadion in Bilbao. Hier is plaats voor 53.332 toeschouwers.

Hoeveel landen plaatsen zich voor het EK in 2020?

Vierentwintig landen zullen zich, uiteraard na een kwalificatiereeks, plaatsen voor de eindronde van het EK 2020. Deze landen worden via loting opgedeeld in zes groepen van vier landen. In één groep komen maximaal twee gastlanden en elk gastland speelt ten minste twee groepswedstrijden thuis.

Ook de 13 landen die gastland zijn, zullen gewoon mee moeten doen aan de kwalificatiereeks voorafgaand aan het toernooi. Deze kwalificaties zullen ergens in september 2018 beginnen.

Het is de bedoeling dat de afstand tussen twee speelsteden niet langer is dan twee uur vliegen. Op die manier hoeven de elftallen maar met name de fans niet al te grote afstanden af te leggen tijdens het toernooi.

Kan je goed voorspellen?

Doe mee met onze grote EK Pool, de grootste EK Pool van Nederland!